מבנה העין

כיצד בנויה העין שלנו?

מבנה העין: סקירת החלקים העיקריים מבחוץ פנימה: קרנית, קשתית, אישון, עדשה, רשתית.

 

מבנה העין - שכבות עיקריות: קרנית, קשתית, אישון, עדשה, רשתית

מבנה העין – שכבות עיקריות: קרנית, קשתית, אישון, עדשה, רשתית

קרנית (cornea) –

קרנית היא השכבה הראשונה האחראית על קליטת קרני האור, שבירתן וריכוזן לעבר פנים העין (אל העדשה והרשתית).  חלק ניכר מליקויי הראיה מתרחשים כאן בקרנית, עקב ליקוי ביכולת הקרנית לקלוט ולמקד את האור בצורה מיטבית.

ניתוחי לייזר הנפוצים כיום לתיקון הראיה, מבוצעים על שכבה זו, ועיקר תכליתם הוא חיתוך שכבה עדינה מעובי הקרנית באופן המתקן את יכולתה לשבור ולרכז את קרני האור בדרך נאותה.

 

קשתית (iris) –

השכבה הבאה במבנה העין נקראת קשתית. הקשתית הנה שיכבה שרירית המסוגלת להתכווץ ולהתרחב – ובמרכזה מצוי האישון.

צבעה של העין נקבע בשכבה זו. "עיניים כחולות" הן למעשה עיניים בעלות קשתית עם גוון תכול.

מבנה העין - קשתית

מבנה העין – קשתית

קשתית היא השכבה האחראית על כמות האור הנכנסת ועוברת הלאה דרך האישון – אל העדשה והרשתית. בתנאי חשיכה מתרחבת הקשתית ומאפשרת למירב האור לחדור פנימה אל האישון, ואילו בתנאי אור מסנוור מתכווצת הקשתית ומצמצמת אל כמות האור המגיעה אל האישון. פעולה זו של הקשתית היא בדיוק אותה פעולה שמבצע צמצם מצלמה – מבחינת היכולת לקבוע את מידת הפתיחה וכניסת האור.

אישון (pupil) –

האישון מצוי, כאמור, במרכזה של הקשתית. האור הנקלט בגלגל עין עובר בסופו של דבר דרכו – היישר אל העדשה הממוקמת בהמשך, מאחוריו. האישון למעשה הוא הפתח דרכו יעבור האור מהקשתית. ובהשוואה אל מצלמה – האישון הוא פתח הצמצם עצמו ואילו הקשתית היא המנגנון השרירי המפעיל (פותח וסוגר) אותו בהתאם לעוצמת האור.

עדשה (lens) –

העדשה היא השכבה האחרונה המטפלת  במיקוד קרני האור ו"הכנתן" לקראת הרשתית. העדשה יודעת לזהות את מרחק האובייקט אליו מביטים – ובהתאם לכך להתקמר או להשתטח, כל זאת על-מנת להגיש לרשתית את קרני האור ממוקדות ומוכנות לעיבוד לזרמים חשמליים, הלאה אל המוח.  עכירות בעדשה תחייב התערבות כירורגית, כגון ניתוחי הקטרקט המוכרים.

רשתית (retina) –

הרשתית היא השלב האחרון במבנה העין בתהליך קליטת ועיבוד התמונה. קרני האור אמורות להגיע עד הלום ממוקדות, מרוכזות ובכמות האור הנכונה.

הרשתית מרושתת פוטורצפטורים, שהם תאים המגיבים כימית למגע עם קרני האור. פעולתם הכימית של התאים יוצרת בסופה תגובה, או אנרגיה חשמלית, המועברת דרך עצב הראיה – היישר אל המוח לעיבוד התמונה.

סקירה קצרה זו של מבנה העין נועדה לתת מושגי יסוד בלבד על פעולת העין.

למידע נוסף על מבנה העין:

תאים פוטורצפטורים

קטרקט

הקרנית

הקשתית

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.




דילוג לתוכן